Domů / Inzerce / Jak často byste měli kontrolovat utažení pneumatik?

Jak často byste měli kontrolovat utažení pneumatik?

Kontrola utažení pneumatik je naprosto nezbytná. V tomto článku vám proto řekneme, jak často byste měli kontrolu provádět.

Mít dobře upevněné pneumatiky je naprosto nezbytné. Pokud byste kola pravidelně neutahovali, mohlo by vám hrozit velké nebezpečí. V lepším případě zhoršíte jízdní vlastnosti vašeho auta, což se podepíše i do spotřeby nebo rychlosti opotřebení pneumatik.

Jak kola utáhnout?

Upevnit kolové šrouby je přitom velice jednoduché. Nemusíte přitom ani do servisu. Vystačíte si s momentovým klíčem, který pořídíte v podstatě v každém železářství. Při utahování kolové matice kontrolujte točivý moment. Pro každé vozidlo je točivý moment odlišný. Pokud to tedy nechcete přehnat, nejprve si zjistěte, kolik toho snese právě vaše vozidlo.

Obecně ale můžeme říct, že k poškození může dojít jen málokdy. Optimální točivý moment se totiž zpravidla pohybuje mezi 110 N-m a 120 N-m. Překročit takový točivý moment je pro člověka poměrně obtížné. Zejména v případě, kdy mu kladou kolové šrouby a kolové matice velký odpor. I tak si ale dávejte pozor alespoň na to, abyste zbytečně nestrhli závit.

Jak často kola kontrolovat?

A jak často tedy vaše pneumatiky kontrolovat? Odborníci doporučují, že byste vaše kolové matice na pneumatikách měli zkontrolovat po ujetí 50 až 100 kilometrů. Jestliže ale přes den najedete víc, neznamená to, že byste si kvůli kontrolo měli dělat přestávky. Stačí se podívat po skončení jízdy, jestli s koly nejsou nějaké problémy. Ve většině případů by ale neměly nastat.

Tedy alespoň pokud používáte kvalitní pneumatiky a kolové šrouby. Dostatečné upevnění je také naprosto nezbytné. Pokud byste vaše kolové matice připevnili příliš malou silou, je jasné, že se časem uvolní. A to určitě nechcete. Jak tomu tak v životě už bývá, špatné věci se stávají v tu nejhorší možnou chvíli. Takže můžete čekat, že vám kolo vypoví službu například při cestě do práce nebo na důležitou schůzku.

O Angelo

Shlédněte také

Úloha záclon a bytového textilu v interiéru není pouze estetická. Plní také praktické funkce

Při zařizování svého obydlí si každý dává důraz na to, co se mu líbí. Někdo …